I* Government of Conada Gouvernement du Canado
Department of Communications Ministere des Communications

TRC-68
PROVISIONAL
ISSUE 2

TELECOMMUNICATIONS REGULATION CIRCULAR

INFORMATION RELATED TO THE CERTIFICATION
REQUIREMENTS OF LICENCE -EXEMPT LOW POWER
CORDLESS TELEPHONES OPERATING ON FREQUENCIES
IN THE VICINITY OF 1.6 MHz, 46 MHz AND 49 MH:

EFFECTIVE DATE: MARCH 19, 1984

TELECOMMUNICATION REGULATORY SERVICE



TRC-68
PROVISIONAL
ISSUE 2

Telecommunications Regulation Circulars are issued from
time to time to provide information to those engaged in
telecommunications in Canada. The content of these
circulars is subject to change at any time, in keeping
with new developments. Further information on the
contents of this circular is available from the nearest
regional office of the Department or from the
Telecommunication Regulatory Service at 300 Slater
Street, in Ottawa.
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INFORMATION RELATED TO THE CERTIFICATION REQUIREMENTS OF
LICENCE-EXEMPT LOW POWER CORDLESS TELEPHONES OPERATING ON FREQUENCIES
IN THE VICINITY OF 1.6 MHz, 46 MHz and 49 MHz

1.  INTRODUCTION

1.1

1.2

1.3

1.4

1.5

1.6

Under Section 6 of the Radio Act, the Department intends. to introduce
changes in the regulations governing the sale and operation of a
certain class of radio apparatus designated as low power cordless
telephones. The purpose of this Telecommunications Regulation
Circular (TRC) is to inform manufacturers, distributors, retailers, as
well as the general public of the technical standards and
certification procedures which the Department intends to employ for
this class of radio apparatus. The current issue of this TRC replaces
the provisional issue of May 21, 1983.

This TRC is applicable to low power cordless telephones operating on
frequencies in the vicinity of 1.6 MHz, 46 MHz and 49 MHz.

Cordless telephones must be moved out of the 1.6-1.8 MHz band due to

the agreement reached at the 1979 World Administrative Radio
Conference (WARC) to reallocate the band 1605-1705 KHz for AM

broadcasting in Region 2.

Equipment certified as technically acceptable under this circular does
not require a radio station licence for use in Canada.

Equipment must also be certified under the Department's Terminal
Attachment Program for compliance with terminal equipment standards.

The attachment of terminal equipment to the public switched telephone
network is covered by the carriers' tariffs in their respective

operating territory.

This interim provision applies to:

a) Cordless telephones operating on frequencies in the vicinity of
1.6 MHz and 49 MHz to be produced only until October 1, 1984;

b) Cordless telephones operating on frequencies in the vicinity of
46 MHz and 49 MHz to be produced only until February 15, 1989,

2.  CORDLESS TELEPHONE DESCRIPTION

2.1

A cordless telephone is a two-way low power radio communication
device, comprised of a base station and a portable handset. The
portable handset is intended to operate as an extension of the base
station by the elimination of the connecting handset cord of the
standard telephone.
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2.2

2.3
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Cordless telephones operate in a full duplex mode which allows
simultaneous conversation between both parties. This method of
operation requires the use of two frequencies for each cordless
telephone. The base station is designed for connection to a telephone
line which has access to the public switched telephone network. The
portable unit incorporates a low power transmitter and receiver using
designated radio frequencies to interface with the base station. The
portable unit may be capable of receiving telephone calls. It may
also be capable of originating outgoing telephone calls by means of a
tone dial signalling pad.

Cordless telephones are intended to be operated with a nominal
operating range of up to 200 metres.

OPERATING FREQUENCIES:

3.1

Pursuant to the provisions of section 1.6, cordless telephones may
operate:

(a) In the frequency band 1.625 to 1.8 MHz and/or in the vicinity of

49 MHz on nominal frequencies 49.830 MHz, 49.845 MHz, 49.860 MHz,
49,875 MHz, 49.890 MHz;

(b) 1In the vicinity of 46 MHz and 49 MHz, employing one or more of
the following frequency pairs:

Channel Base Unit Portable Unit
| Transmit Transmit
1 46.610 MHz 49,670 MHz
2 46.630 MHz 49,845 MHz
3 46.670 MHz 49,860 MHz
4 46.710 MHz 49,770 MHz
5 46.730 MHz 49,875 MHz
6 46,770 MHz 49,830 MHz
7 46.830 MHz 49,890 MHz
8 46,870 MHz 49,930 MHz
9 46.930 MHz 49,990 MHz
10 46.970 MHz 49,970 MHz

GENERAL PROVISIONS

4.1

4.2

4.3

Application may be made by a manufacturer or representative under
departmental procedures for certification.

The applicable technical requirements and a testing procedure for the
radio frequency portion of the cordless telephone equipment are
included in the Annex to this TRC.

The applicable technical requirements and a testing procedure for the
attachment of the base station to the telephone network are included
in the Terminal Attachment Program documentation.
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Cordless telephone equipment meeting the applicable technical

requirements may be certified and will appear in the Department of
Communications "Radio Equipment List" and "Terminal Equipment List".

Labelling, identification and fee requirements are outlined in the
certification procedure documentation i.e. CP-01, RSP 100,

The following written statement shall accompany each certified
cordless telephone unit offered for sale. This statement shall be
included in the operating manual, or be enclosed on a Separate sheet,

and it shall also be shown on a label attached, in a conspicuous
Tocation, to the cordless telephone itself:

"Notice - This cordless telephone uses radio communications between

the handset and the base unit, and may not ensure ?rivacy of
communication. Other devices including other cordless telephones may

interfere with the operation of this cordless telephone or cause

noise during operation. Units not containing coded access may be
accessed by other radio communications systems. Cordless telephones

must not cause interference to any licensed radio service."

RELATED DOCUMENTS

The following documents provide supplemental information with respect to

certi

fication procedure, testing and technical assessments of the

equipment, and the fee structure applicable:

RSP 1
Cp 01
€S-03
TRC-4

TRC-6

00 - Certification Procedure, Radio Equipment;
- Certification Procedure, Terminal Equipment;
- Standard for Terminal Equipment, Systems and Connectors;
9 - Telecommunications Apparatus Technical Assessment and Testing
Fees;
7 - Information Relating to the Assignments of Frequencies in the

1605 to 1705 kHz Band.

S.N. Ahmed

Director

Engineering Programs
Branch
Telecommunication

Regulatory Service
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ANNEX TO TRC-68, PROVISIONAL, ISSUE 2
TECHNICAL REQUIREMENTS

AND
METHODS OF MEASUREMENT

INTRODUCTION

This annex outlines the interim technical requirements and measurement

methods for cordless telephones operating on frequencies in the vicinity of

1.6 MHz, 46 MHz and 49 MHz.

GENERAL

A.2.1 Those seeking certification of equipment shall satisfy the
Department at their own expense that the equipment actually meets
the requirements.

A.2.2 Notwithstanding the fact that a particular unit of equipment meets
the requirements, the Department reserves the right to require that
adjustments be made to that equipment whenever it causes
interference within the meaning of the Radio Act.

FREQUENCY BANDS AND TECHNICAL REQUIREMENTS

A.3.1 For radio apparatus operating on frequencies in the vicinity of

1.6 MHz and 49 MHz, the following technical requirements must be
met:

1.6 MHz

The R.F. currents on the power cord of the base unit shall not
exceed:

(a) 180 mA on any single power conductor;
(b) 24 mA where measuring all power cord conductors together,
including ground conductor.

Formulated as field strengths, the above limits are as follow. The
field strength of the emitted electromagnetic waves shall not be
greater than that which would be produced by feeding any single
power conductor with radio frequency energy having a power of 1.62
watts, or all power conductors measured together, including the
ground conductor, with radio frequency energy having a power of
0.029 watts, where the conductors are terminated in a load of 50
ohms. The method of measurement shall, however, be based on
measurement of currents in the conductors as described in Section
A.4.1;

49 MHz

(i)  The stability of the carrier frequency shall be maintained
within +0.01 per cent over a range of:

(a) temperature from -20°C to +50°C at rated supply voltage;

(b) voltages that vary from 85 per cent to 115 per cent of the
rated supply voltage at a temperature of +20°C;
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The radio apparatus shall not be capable of emitting electro-
magnetic waves of a field strength greater than 10,000 uV/m
measured at a distance of 3 metres;

Any emission that falls outside of a 20 kHz wide band of
frequencies centred on the carrier frequency shall not have a
field strength greater than 500 uV/m measured at a distance of
3 metres;

It shall use an antenna that is permanently connected to the
apparatus.

For radio apparatus operating on frequencies in the vicinity of
46 MHz and 49 MHz, the following technical requirements must be

met:

(1)

The stability of the carrier frequency shall be maintained
within +0.01 per cent over a range of:

(a) temperature from -20°C to +50°C at normal supply voltage;

(b) voltages that vary from 85 per cent to 115 per cent of
the normal supply voltage at a temperature of +20°C;

Emission shall be confined within a 20 kHz band centred on the
authorized carrier frequency. Modulation products falling
within 10 kHz above or below this 20 kHz band shall be
attenuated at least 26 dB below the level of the unmodulated
carrier;

The field strength of the carrier frequency‘sha11 not exceed
10 000 uV/m at 3 metres;

Harmonics and other out-of-band emissions, on any frequency
more than 20 kHz removed from the authorized centre frequency,
shall comply with the field strength limitations prescribed

below.

Frequency Field Strength
(MHz) {uV/m at 3 m)
25-88 100
88-216 150

216-1000 ' 200

The spectrum shall be scanned from 25 to 1000 MHz and all
signals exceeding 20 uV/m at 3 metres shall be reported;

It shall use an antenna that is permanently connected to the
apparatus. The manufacturer may design the unit so that
broken antennae can be replaced by the user, but in so doing
must ensure that the prescribed field strength limitations are
not exceeded;
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(vi) A cordless telephone which receives electrical power from the
public utility power lines shall limit the radio frequency
voltage coupled back into the power lines to less than 100 uV
on any frequency below 30 MHz. A device which is designed to

utilize a battery charger is subject to this requirement.

A.4 METHODS OF MEASUREMENT

A.4.1 R.F. Currents (Carrier Current Techniques)

A.4.1.1 General

This section describes the general procedure for measuring
R.F. currents on the power cord when carrier current
techniques are used.

A.4.1.2 Measurement

(a) Within a shielded enclosure, the unit under test
should be set up so that the power supply is fed
through a Line Impedance Stabilization Network (LISN),
as specified in IEEE Standard 213, and the telephone
cord conductors are terminated in an appropriate
resistive load to ground.

(b) With the carrier unmodulated, measure current on
individual power conductors and on all power
conductors together with a clip-on-R.F. current probe
in combination with a tuned R.F. voltmeter. Use an
adapter provided with suitable male and female power
connectors connected by individual wires (approx. 15
cm. in length), so that the probe may be applied
separately to the ungrounded and grounded power
conductors.

A.4.2 Carrier Frequency Stability

A.4.2.1 General

This section describes the general procedure for measuring
the ability of the transmitter to maintain an assigned
frequency within specified tolerances under operational
conditions of variations in power supply voltages at
specified extremes of temperature.
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Measurement

(a) The transmitter shall be adjusted for normal operation
under standard test conditions, using a single
standard test frequency. The transmitter shall be
operated at a typical duty cycle for each temperature
and voltage extreme. For each temperature condition,
the equipment temperature shall be allowed to
stabilize.

(b) The frequency of the carrier shall be measured at
least once per minute. All frequency measurements
shall be recorded.

A.4.3 Radiation Level (Above 30 MHz)

A.4.3.1

A.4.3.2

A.4.3.3

General

This section describes the general procedure for measuring
radiation levels outdoors. This procedure may be suitably
modified and adopted for indoor testing as well.
Precautions should be taken to ensure that reflections from
surrounding structures are minimized. Engineering briefs
should include a detailed description of the test
environment. They should specifically indicate what
precautions were taken to minimize reflections.

Positioning of Equipment

The device under test should be placed on a flat
non-metallic turntable located at a height of 2 metres
above ground level. The search antenna should be located
at a distance of 3 metres from the location of the device
under test. The search antenna should be connected via a

calibrated cable to a field strength meter (FSM) or
spectrum analyzer.

Measurements

(a) With the device and measuring equipment warmed up, and
operating, the turntable will be rotated until maximum
radiation is indicated on the FMS/spectrum analyzer,
which has been tuned to the frequency being measured.
The height of the search antenna shall then be varied
between 1 and 5 metres, measured to the centre of the
antenna, for both horizontal and vertical
polarization. The maximum reading shall be recorded.
A1l readings will be taken with the device and search
antenna oriented to yield maximum radiation.

(b) The frequency of measurement, the field strength
reading, the antenna factor and the cable attenuation
shall be recorded for each measurement. The field
strength expressed in microvolts per metre shall be
calculated and recorded.



